27 May 2015

Συνέντευξη της δασκάλας της γιόγκα Χαρούλα Γραμματικού

 

yoga 3

 

 

Η δασκάλα της γιόγκα Χαρούλα Γραμματικού, παραχώρησε συνέντευξη στο World-Budo.gr στις 06/09/2013, αναλύοντας τα μυστικά της γιόγκα.

 

Το SportsOnAir.gr μετά την ευγενική άδεια του World-Budo.gr σας την παρουσιάζει.

 

 

- Παντού πλέον ακούμε να μιλούν για γιόγκα, κατ’ αρχάς μπορείς να μας πληροφορήσεις τι ουσιαστικά σημαίνει γιόγκα;

            Yoga -> yuj (σανσκριτικά) σημαίνει ενώνω, ενοποιώ, συνδέω. Δηλαδή απλά θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε τη λέξη γιόγκα σε ένωση, αρμονία, συνάντηση. Καθένας μας αυτές τις λέξεις τις εξατομικεύει με ποικίλους τρόπους. Επίσης συχνά μιλάμε στη γιόγκα για μία κατάβαση, όπου αναφερόμαστε στην ένωση του υλικού κόσμου (σώμα), του πνευματικού κόσμου (ψυχή) και της ενέργειας του ατόμου και  του συνόλου (βιοενέργεια). Όλα αυτά όμως μεταβάλλονται καθημερινά. Έτσι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας μέσα από τις asanas (ασκήσεις) ανακαλύπτουμε διαρκώς πολλά πράγματα για το σώμα μας και ο νους μας εισάγεται σε διαλογισμό. Αυτό έχει ως συνέπεια το κορμί μας με τις αισθήσεις μας να απελευθερώνεται από την καθημερινή φθορά και να βιώνουμε την ενέργεια τους κόσμου ως μέρος του και όχι ως κάτι ξένο. Ένα αξιομνημόνευτο ρητό για να γίνει κατανοητή η έννοια της γιόγκα εμπεριέχεται στο βιβλίο του Patajali «Yoga Sutras” και απλά μας λέει «όταν το μυαλό σταματά, η γιόγκα αρχίζει». Η γιόγκα είναι η επιστήμη της αυτό - συνειδητοποίησης και βασίζεται στην προσωπική πνευματική και υλική άσκηση (εξ-άσκηση) μέσω του διαλογισμού.. Αυτό το χαρακτηριστικό η γνώση του εαυτού μας είναι το κλειδί της εξέλιξης μας ως άνθρωποι.

 

 - Ποιες ήταν οι απαρχές της γιόγκα;

            Η γιόγκα γεννήθηκε στη χώρα της Ινδίας. Τα αρχαιότερα κείμενα για την γίογκα είναι από το 3000 π.χ. και αποτέλεσαν την βάση για την ανάπτυξη και διάδοση της γιόγκα. Η γιόγκα αυτή είναι η Vedanta όπως τώρα είναι γνωστή, σύμφωνα με αυτή δεν υπάρχει τίποτα αποκομμένο στο κόσμο αλλά τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους. Επίσης τον 6 αιώνα π.χ. υπήρξαν αρκετά ποιήματα ως προς την γιόγκα. Ακόμη τον 3 αιώνα π.χ. έχουμε την συγγραφή των Yoga Sutras από τον Ptaugali μέσα από τα οποία συστηματοποιήθηκε η διδασκαλία της γιόγκα. Τέλος μπορούμε να αναφέρουμε την γέννηση της Hatha Yga από τον Pradipika Swawi Svatmarama.

 

 - Στην δύση με την σύγχρονη μορφή της πότε φθάνει αλλά και πότε καθιερώνεται ως ένα μοναδικό και πολύ δημοφιλές σύστημα γυμναστικής;

            Στόχος του Swami Vivakananda ήταν να συμμεριστεί την γνώση του για την γιόγκα με όλο κόσμο ξεπερνώντας τα σύνορα της Ινδίας ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, μιας και τότε η χώρα αυτή ήταν η χώρα της ευκαιρίας για οποιονδήποτε ήθελε να δείξει κάτι νέο. Αξίζει να σημειωθεί πως  το 1893 έφυγε από την Ινδία για την Αμερική. Ο πρώτη του παρουσίαση έγινε το Σικάγο και από εκεί ξεκίνησε η κοινωνία να ενδιαφέρεαι πολύ για τον πλούτο γνώσεων της Ανατολής.  Το 1920 ο Paramahausa Yogananda, πήγε ως απεσταλμένος του δασκάλου Badaji για να διαδώσει το μήνυμα της Kriva Yoga στη Δύση. Το 1946 το βιβλίο «Αυτοβιογραφία ενός Yogi» , αποτέλεσε ένα σημαντικό και κλασσικό οδηγό για την πνευματική εξέλιξη κάθε ασκουμένου. Το 1947 ο Theos Bermnard γύρισε στις ΗΠΑ από την Ινδία και έκδωσε το βιβλίο Hatha Yoga, μία αναφορά στο προσωπικό του ταξίδι στη γιόγκα. Αυτές ήταν κάποιες από τις πρώτες κινήσεις ως προς την γιόγκα στη Δύση. Έτσι μέχρι το 1970 ο καθένας μπορούσε να βρει, να ακούσει και να διαβάσει πολλά θέματα ως προς την Γιόγκα. Σημαντικός σταθμός ήταν η πρώτη έκδοση του Yoga Journal  το 1975. Στην Ελλάδα η γιόγκα έφθασε λίγο πριν το κλείσιμο της χιλιετίας και πλέον είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι εκγύμνασης στα προγράμματα των γυμναστηρίων και των αθλητικών συλλόγων.

 

 - Υπάρχουν πολλά συστήματα της γιόγκα;

Τα συστήματα Yoga που υπάρχουν είναι πέντε.

Inana Yoga

Bhatti Yoga

Karma Yoga

Kriva Yoga (mantra-  tantram - hathai yoga)

Raja Yoga (hatha – Iyengar – bikram – ashtanga – tantra – kundalini yoga)

Αξίζει να αναφέρουμε όμως κάτι πολύ ιδιαίτερο για την γιόγκα. Η γιόγκα αποτελείται από οκτώ στάδια – προσεγγίσεις κατά την πρακτική της που περιλαμβάνουν ηθικούς κώδικες, συμπεριφορές, σωματικές ασκήσεις, ασκήσεις αναπνοής, συγκέντρωσης, διαλογισμούς. Ονομαστικά όσοι ενδιαφέρονται για να διαβάσουν σχετικά τα στάδια αυτά είναι

Yama, Niyana, Asanas, Peonayama, pratyahara, Dharana, Samadhi.

 

yoga 2

 

 - Πέρα από τα συστήματα αυτά υπάρχουν πλέον και πολλές άλλες μορφές γιόγκα ιδιαιτέρως σε Ευρώπη και ΗΠΑ, π.χ. AerialYoga, HotYoga. Θεωρείς πως είναι μία εμπορική προσέγγιση ή μία εξέλιξη των πιο παραδοσιακών μορφών;

            Η γιόγκα μπορεί να δεχθεί κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς την πρακτική της εάν ο βασικός σκελετός της πορείας – ρουτίνας (αναπνοή, ενέργεια, ροή, ασκήσεις, κάθαρση, διαλογισμός, αυτοεξερεύνηση, ολοκλήρωση, απελευθέρωση) της γιόγκα δεν αλλοιωθεί όμως. Οι πόζες, η πρακτική είναι αναγκαίο μερικές φορές επίσης να αλλάζει έτσι ώστε βοηθούν – εξυπηρετούν τον ασκούμενο για επιτύχει τους σκοπτούς του, όπως ακριβώς κάποιος μπορεί να διαφοροποιήσει τον τρόπο διατροφής για επιτευχθεί το τελικός στόχος ( απώλεια βάρους, αποτοξίνωση). Έτσι θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε ότι αν τηρούνται οι βασικές αρχές τις γιόγκα ο καθένας μας μπορεί να την προσεγγίσει με διάφορους τρόπους. Η Aerial Υoga έχει το ιδιαίτερο παιχνίδι με την ισορροπία και την βαρύτητα που είναι κάτι αρκετά ενδιαφέρον. Όσον αφορά την Hot yoga, η παραδοσιακή της ονομασία είναι Bikran Yoga, είναι επίσης μία μοναδική εμπειρία μέσα στο ταξίδι της γιόγκα. Όμως έχουν υπάρξει και εμπορικές προσεγγίσεις όπως το yogalates (συνδυασμός γιόγκα με πιλάτες).

 

 - Πολλοί όταν ακούν γιόγκα σκέφτονται πιο πολύ μία μορφή διαλογισμού, μία πνευματική πιο πολύ δραστηριότητα και όχι τόσο σωματική. Είναι σωστή η αντίληψη αυτή;

            Είναι μία πολύ διαδεδομένη αντίληψη μιας και η εικόνα του μαθητή να διαλογίζεται σε στάση λωτού είναι το σήμα κατατεθέν για τη γιόγκα. Ο διαλογισμός και η πνευματική αφύπνιση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πρακτικής της γιόγκα. Παρόλα αυτά δεν λείπει η σωματική άσκηση, η οποία σε κάποια είδη είναι ιδιαιτέρως έντονη. Η σωματική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας γιατί όπως είπαμε η γιόγκα είναι γνώση και ανάπτυξη του εαυτού μας, η αρμονική σωματική διάπλαση και το υψηλό επίπεδο των ιδιοτήτων του για αυτό το σκοπό είναι καθοριστικό. Μόνο αν το δοκιμάσει ο ενδιαφερόμενος θα καταλάβει ότι ακόμα και σε αυτό το ισοτονικό σύστημα εκγύμνασης υπάρχει κάτι πολύ παραπάνω από μία απλή σωματική προσπάθεια.

 

 - Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν την γιόγκα από άλλες μορφές εκγύμνασης;

Όλοι μας αποζητάμε την σωματική εξάσκηση γιατί έτσι απελευθερώνουμε ενέργια, δουλεύουμε το σώμα, ιδρώνουμε, εξασκούμαστε. Έτσι ανακαλύπτουμε πολλά πράγματα για τον εαυτό μας και αισθανόμαστε καλά μαζί του. Αυτό όμως που διαφοροποιεί τη γιόγκα από τις υπόλοιπες μορφές γυμναστικής είναι η ηρεμία, η σιωπή. Ουσιαστικά ανακαλύπτεις σιγά σιγά όσο εξασκείσαι τον εαυτό σου. Επίσης οι εξασκούντες της γιόγκα βιώνουν σταδιακά μία μοναδική αίσθηση ισορροπίας (πνευματική και σωματική).

 

 - Σε ποιους απευθύνεται, ποιοι θα μπορούσαν να την εξασκήσουν ουσιαστικά;

Λόγω της ιδιαιτερότητας κάποιων asanas και της μυοσκελετικής εργοφυσιολογίας δεν κάνουν όλα τα είδη γιόγκα για όλους. Υπάρχει ειδική γιόγκα για τα παιδιά, για τις εγκύους (η οποία βοηθάει την γυναίκα σε όλες τις φάσεις της εγκυμοσύνης με τις διάφορες ορμονικές, σωματικές αλλαγές). Ακόμη αν κάποιος έχει μυοσκελατικά προβλήματα π.χ. λόγω ατυχήματος υπάρχουν μορφές γιόγκα που βασίζονται στην αναπνοή και τον διαλογισμό. Αξιοσημείωτη είναι η προσφορά της γιόγκα σε περιπτώσεις υπερκινητικότητας των παιδιών με πραγματικά εκπληκτικά αποτελέσματα. Τέλος θα πρέπει να τονίζουμε πως η γιόγκα με τις ολες τις μορφές προτείνεται για όλους, είτε σαν ατομική εξάσκηση είτε ως συμπληρωματική εξάσκηση για οποιοδήποτε άθλημα ή πολεμική τέχνη.

 

yoga 1

 

 - Η γιόγκα όπως ανάφερες προέρχεται από την Νότια Ασία, μία περιοχή που είναι φημισμένη για τις πολεμικές τέχνες. Θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε μία σύνδεση της γιόγκα και των πολεμικών τεχνών;

Οι πολεμικές τέχνες είναι ένα μονοπάτι αυτοανακάλυψης, εξερεύνησης και εξάσκησης. Ο μαθητής τους μαθαίνει να ελέγχει και να ανυψώνει τόσο το σώμα όσο και τον νου. Σε αυτή την προσπάθεια του χρησιμοποιεί τεχνικές αναπνοής, ενδυνάμωσης και νοητικές ασκήσεις. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο μονοπάτι της γιόγκα. Για αυτό το λόγο η εξάσκηση και των δύο μπορεί να δώσει μοναδικά αποτελέσματα.

 

 - Ένας αθλητής πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων τι έχει να κερδίσει από την ενασχόληση με τη γιόγκα;

Οι asanas θα βοηθήσουν πάρα πολύ τον εξασκούμενο ως προς την ευλυγισία αλλά και θα έχει μία ολοκληρωμένη σωματικά ενδυνάμωση. Επίσης ο τρόπος λειτουργίας της γιόγκα απαιτεί πειθαρχία κάτι πολύ σημαντικά για όλους τους αθλητές, ιδιαιτέρως αυτούς που βρίσκονται σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Επιπροσθέτως μέσω του διαλογισμού θα μπορέσει να καταλάβει πιο καλά την αναπνοή του και έτσι να βιώσει πληρέστερα. Τέλος το πιο σημαντικά θα είναι πως θα ανακαλύψει πολλά νέα πράγματα για τον εαυτό του!

 

 - Τι θα πρότεινες να προσέξουν σε όσους θα ήθελαν να ασχοληθούν έτσι ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να γνωρίσουμε την σωματική μας κατάσταση με την βοήθεια ενός ιατρού έτσι ώστε να ενημερώσουμε την δασκάλα της γιόγκα αλλά και εμέις οι ίδιοι να γνωρίζουμε το σώμα μας έτσι ώστε να αποφύγουμε διάφορους τραυματισμούς. Στις ημέρες μας υπάρχει ένα μοναδικό εργαλείο, το διαδίκτυο. Ας το χρησιμοποιήσουμε για να ενημερωθούμε σχετικά με την γιόγκα αλλά και τους φορείς που μπορούμε να απευθυνθούμε ( σχολές, γυμναστήρια αθλητικοί σύλλογοι) και να διαλέξουμε κατάλληλα σκεπτόμενοι και τις υπόλοιπες παραμέτρους (κόστος, αποστάσεις, ωράριο). Προσωπικά ότι και αν διαλέξετε, όπου και να πάτε, μπείτε στην αίθουσα για ένα ή περισσότερα δοκιμαστικά κλείστε τα μάτια, ανοίξτε τα αυτιά και την καρδιά σας και αφεθείτε στον ήχο της φωνής του δασκάλου! Μέσα σας θα καταλάβετε ποιος σας ταιριάζει.

 

 - Χαρούλα ευχαριστούμε πολύ για αυτή την μοναδική και τόσο ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο world-budo.gr και ευχόμαστε τα καλύτερα για την νέα αθλητική σεζόν που ξεκινά ελπίζοντας όλο και περισσότεροι να στρέφονται στον αθλητισμό αλλά και γνωρίσουν ακόμα πιο πολλοί την γιόγκα!

Για εμένα να συμμεριστώ μέσω του world-budo.gr  την ιστορία της Yoga και το πάθος μου για αυτή ήταν μεγάλη τιμή. Σας ευχαριστώ πολύ!!

 

Χαρούλα Γραμματικού

https://www.facebook.com/gharoula?fref=ts

https://www.facebook.com/yogaharoula?fref=ts

6937196969 / This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Αθλητικός Σύλλογος Δυναμικών Αθλημάτων Χαλανδρίου

Εθνικής Αντιστάσεως 3  Χαλάνδρι

Αθλητικός Σύλλογος ΓουσοΎ Κουν Φου, Άνω Πατήσια

Κρατική σχολή μπαλέτου Μαριάννα Λουκάκη Ζωγράφου

 

ΠΗΓΗ : world-budo.gr

 

Read 1251 times
Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.